Кајмакчалан: Капија слободе 2. део

Ако је Крф острво спаса, ако је Видо острво смрти, онда је Кајмакчалан врх наде. Јесен 2016. године била је посвећена обележавању битке на Кајмакчалану. Тим поводом Образовно-научни програм РТС-а реализовао је емисију у два дела под називом Кајмакчалан - капија слободе.

Прва етапа у пробоју Солунског фронта и у коначној победи савезника у Великом рату везује се за Кајмакчалан. Врховна команда српске војске знала је да без освајања тог врха на висини од 2.525 м не може бити ни коначне победе. Због тога се ова битка убраја у највеће у целокупној српској историји, а у војним аналима остала је описана као изузетан ратнички подвиг. Искусни војни стручњаци, и савезнички и непријатељски, сматрали су овај врх неосвојивим.
Емисија је снимана путем битака од врха Кајмакчалана до Битоља, и по изузетно тешком терену први пут је камера забележила места која нису до сада била виђена оком медија. Око самог врха и данас су видљиви остаци ровова и митраљеских гнезда.
У емисији поред стручњака-историчара, учествују и потомци ратника ове пресудне битке у Великом рату.
Аутор серијала је Милица Бајић Ђого, сниматељ хаџи Владан Мијаиловић, тон Ненад Мишић, монтажа Тихомир Дукић и Горан Мијић, режија Јелисавета Јанић и Милица Бајић Ђого.

реприза, 03. јун у 02:00 и 10:00 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво