Уметничко вече: Свет Воје Станића

Све чешће у најелитнијим европским арт магазинима можете наићи на репродукцију из опуса сликара Воје Станића, истинског занесењака и заљубљеника у сликарство. Познато је да Воја не воли ТВ камере и зато је овај ексклузивни интервју дат Уметничкој вечери РТС за његове пријатеље и познанике необјашњиви преседан.У последњих тридесетак година ово је једини ТВ интервју Воје Станића, тог чудесног Новљанина, који своје сликарске теме преузима из света померене реалности. На Војиним сликама има места за све и свакога.Ту су:улице, кафане, терасе, девојке, деца, лепе кокете и дебеле жентураче...пси и мачке... измаштане грађевине . То је свет у коме је све могућно -да лети оно што не лети и плива оно што не плива.У том чудесном каламбуру свако игра своју улогу.

Рођен у Подгорици, школовао се у Београду. Хтео да постане вајар а постао сликар. Излагао широм оне велике Југославије, Риму, Ослу, Паризу, Њујорку, Токију...Предсављао нас и на Венецијанском бијеналу али је увек журио да се врати Боки Которској и Херцег Новом где се давно усидрио на Шкверу.

 

„У једном кратком периоду терора апстрактног сликарства могло се мислити да је дошао крај сликања људског лика.То се сматрало превазиђеним као да је превазиђен и сами човјек. Човјеков лик је, међутим, врхунски мотив сликарства и сваке умјетности", записао је својевремено Војо у књизи " У доколици „ у којој је овај црногорски и европски сликар газећи данас десету деценију живота сабрао своја луцидна запажања о љубави, животу и свету који га окружује.

 

После интервјуа са маестром Војом Станићем који је снимљен једног позног лета у Херцег Новом, у другом делу емисије, о сликару су говорили културолог Ратко Божовић, историчар уметности Ивана Симеоновић-Ћелић и драмски писац, Стеван Копривица.

 

Аутор и уредник емисије Зорица Пантелић

реприза, 18. мај у 04:00 и 16:00

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво