Фреске нам говоре: Смедеревска тврђава

Представљањем Смедеревске тврђаве завршава се серијал Фреске нам говоре (дванаест емисија) који се односи на духовну и уметничку заоставштину српских средњовековних цркава и манастира из епохе Моравског стила (1371-1459).

Пропашћу српске средњовековне државе завршена је и делатност Моравске школе. Смедеревска тврђава и Црква Благовештења њена су последња дела. Монументалну тврђаву подигао је деспот Ђурађ Бранковић. По својој одбрамбеној снази, сврставала се међу најмоћнија утврђења у тадашњој Европи. И данас нас подсећа на једну епоху, на немањићку државу Србију. Иако је зидана у тешким временима, као последње утврђење српских деспота, архитектура Смедеревске тврђаве, типично византијска, спада у ред врхунских уметничких дела.

Моравским стилом завршава се период српске државне независности, самим тим и облик друштвеног уређења: уместо бујног средњовековља везаног за византијски комонвелт, наступа период турског феудализма који се по својим моделима политичког, економског, друштвеног и културног устројења, битно разликује од оног пређашњег, православног и византијског. Зато је Моравски стил толико важан у културно-цивилизацијској и духовној историји Срба.
Аутор серијала: Нена Михајловић Влајковић

реприза, 11. март у 04:03 и 12:03

број коментара 2 пошаљи коментар
(недеља, 11. мар 2018, 09:14)
Varnava [нерегистровани]

Najava programa

Odlicna emisija.Treba je ponuditi BBC-ju, da se konacno i mi predstavimo svetu u najboljem svetlu.

(субота, 10. мар 2018, 12:20)
Dragana [нерегистровани]

Serijal

Prava steta sto serijal ima samo dvanest epizoda. U poplavi rijaliti programa, konacno nesto poucno i interesantno! Pohvale za serijal!