Скадарлија: Дух боемије који ишчезава, 6-8

Олга Јанчевецка (1890-1978) краљица руске романсе, била је једна од најпопуларнијих певачица у Београду између два светска рата и после Другог светског рата. На трновитом путу ка успеху, била је крзнарски шегрт, ученица глумачке школе, коректор руског службеног листа, новинар Петровградских вједомости и писац романа за децу. Како је и сама говорила, преживела је два цара, три револуције и неколико ратова.

Крајем педесетих и почетком шездесетих година, била је звезда у ресторану Велика Скадарлија.
Олга Јанчевецка најрадије је певала романсе о непрегледној руској степи, звездама и прапорцима из даљине, животним лепотама и дражима љубави.
Сви су били заљубљени у шармантни младу Рускињу: чиновници и судије, официри, песници и новинари. Умрла је у дубокој старости у свом стану у Косовској 11, оставивши иза себе многе плоче, тонске записе у Радио Београду. Глумила је и у Народном позоришту, а редитељ Пуриша Ђорђевић ангажавао ју је у неколико својих филмова.

Ова епизода снимљена је у играно-документарној структури. Глумица Вјера Мујовић тумачи лик Олге Јанчевецке из времена ране младости у царској Русији, пре него што је започела живот на нашим просторима.

Саговорници су: Коста Димитријевић, стручни консултант, Уснија Реџепова, коју је Јанчевецка учила да пева руске романсе и спремала је за наступ у чувеном ресторану Распућин у Паризу, Дубравка Нешовић и Живан Сарамандић - у време старе Југославије имали су много заједничких наступа са Олгом на великим концертима.
Аутор емисије је Анита Панић, монтажер Мира Митровић, а сниматељ Александар Агбаба.

реприза, 5. март у 01:00 и 09:00

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво