Савремено тумачење српске историје

Дизраели и источно питање

Једна од ретких научних студија која је самостално пронашла пут до страног издавача јесте књига доцента Филозофског факултета у Беогарду, др Милоша Ковића, која је прошле године објављена у едицији „Оксфорд јуниверзити преса", као прерађено и допуњено издање српског издавача „Клиа" под називом Дизраели и Источно питање.

Британски државник Бенџамин Дизраели, двоструки премијер, идеолог модерног конзервативизма, у историји своје земље оставио је дубок траг. На врхунцy све политичке моћи судбоносно је утицао на историју Балкана у време одржавања Берлинског конгреса и формирањa нових држава насталих повлачењем Отоманске империје. Цео комплекс разрешења новонастале политичке ситуације у историји је познат као Источно питање, али и данас, више од једног века касније, изнова показује своју актуелност, због чега су многи склони да поставе питање да ли нове геостратешке поделе представљају ревизију Берлинског конгреса.

Др Милош Ковић први је од српских историчара проучавао Дизраелијеву личну заоставштину и британске архиве да би реконструисао његову историјску улогу и личне мотиве који су га руководили у доношењу важних политичких одлука. Биографски приступ и реконструкција политичке и дипломатске историје, на најбољи начин реконструишу слику епохе и међународних односа.

Уредник емисије је Невена Тодоровић, редитељ Катарина Рогић.

реприза, 14. новембар у 00:05 и 08:05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво