313. Подарио сам им империју без краја

Иако најмоћнија сила античког света, Римљани су стрепели од давно најављених пророчанстава да ће њихово царство нестати у великој космичкој катаклизми.

Римски песник Вергилије, савременик цара Октавијана Августа, у свом спеву Енејиди написао је како се врховни бог Јупитер обраћа Венери и уверава је да више неће Римљанима одређивати никакво ни просторно, ни временско ограничење говорећи да им је подарио империју без краја.

До седамдесетих година 1. века Римом је владала царска династија Јулијеваца-Клаудијеваца. Тада су забележени први прогони хришћана које је више светина, него сама власт окривила за велики пожар у Риму. До краја 1. века владала је династија Флавијеваца који су 70. године срушили Храм у Јерусалиму и протерали Јевреје.
Рани хришћани који су сви одреда били јеврејског порекла и пре овог догађаја поделили су се јер је једна група прве генерације коју је предводио Павле из Тарса, тврдила да хришћанин може постати свако ко прихвата Исуса и не мора се придржавати Мојсијевог закона. До коначног раздвајања доћи ће у време опсаде Јудеје када je већ омражена хришћанска заједница међу Јеврејима, одбила да учествује у одбрани града и Храма показујући тиме да не жели да се солидарише са својом дојучерашњом браћом по крви и вери.
У емисији учествују: проф. др Радивој Радић, Исак Асијел, епископ бачки господин Иринеј, Кардинал Ђанфранко Раваси, епископ крушевачки др Давид, проф. др дон Славко Ковачић, др Еутерпе Марки, проф. др Владета Јанковић.
Уредник серије: Божидар Николић; главни стручни консултант и сценариста : проф. др Радивоје Радић; сниматељ: Васко Васовић; редитељ: Татјана Феро.

реприза, 12. новембар у 04:30 и 12:30

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се