Сведоци векова: Манастири у банатској равници

Приповедање о три запустела манастира са оне стране. У Румунији, крај обала Дунава, налазе се две задужбине Светога Саве, Базјаш и Златица, а недалеко од њих и Кусић, готово сабласан у сопственој руини.

Предање говори да је Свети Сава на путу ка учвршивању граница са Угарском, на левој обали Дунава основао и два споменута манастира. Базјаш, као надохват руке са наше стране и данас је очуван иако без одјека појања. Црква посвећена Преображењу опстала je захваљујући многим околностима, пре свега издашним даривањем многих ктитора као што су биле земунске Спирте, али пре свих и пажњом Михаила Обреновића.
Златица, недалеко од Базјаша, као самотница на једном узвишењу, више ћути но што приповеда. Зна се да је њен први архимандрит био јеромонах Јоаникије, непосредно постављен од највећег светитеља међу Србима.
Уз даље корачање по линији почетка некадашњег римског лимеса указаће се и Кусић, којим се ова емисија и завршава и због кога ће гледаоцу у запећак пажње отићи претходна два манастира, а јавити се неко благо али сетно расположење, које ипак није лишено извесне наде у будући васкрс ове светиње.
Стручни консултант. Проф. др. Миодраг Јовановић
Уредник емисије: Петар Савковић
Директор фотографије: Зоран Синеђелић
Редитељ емисије: Милан Кнежевић

реприза, 16. октобар у 00:05 и 08:05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво