51. Битеф-Олимп: У славу култа трагедије-представа од 24 сата, пренос

Oд 23. септембра у 18.00 часова до 24. септембра у 18.00 часова на РТС 3. Продукција: Културно уметнички програм РТС. Културно-уметнички програм РТС-a са вишедеценијском традицијом промоције и развоја културе и уметности у Србији, има и веће амбиције. Уметност је за све и она се налази у средишту онога што ми радимо, и што ћемо радити у сарадњи са највећим уметницима, извођачима, културним институцијама и фестивалима. Због тога ћемо ове године први пут у историји РТС-a преносити позоришну представу која траје 24 сата, а отвара 51. БИТЕФ.

На основу мишљења угледних критичара и, пре свега, реакција гледалаца у градовима у којима се играо овај сценски спектакл, можемо рећи да је Пројекат Олимп: у славу култа трагедије - представа у трајању од 24 сата, чувеног белгијског редитеља Јана Фабра један од најзначајнијих догађаја савременог театра.
У контексту 51. Битефа представа дешифрује сва значења његовог концепта (и слогана): „епског" - сам материјал потиче из епова (и, шире, митова), приповедачког, а не драмског модуса с дугим трајањем (она заиста траје 24 сата), а „трип" као путовање у античку митску прошлост, заправо је колоквијални израз за омамљујуће, хипнотичко стање у које нас уводе представе ове дужине и оваквог сценског израза.
Представа има структуру концерта на ком се, без посебне драматуршке логике и развоја, нижу сцене засноване на целокупној античкој митској грађи, како на оној обрађеној у Хомеровим еповима, тако и на оној коју су артикулисала тројица великих грчких трагичара. Конферансије овог програма је једно провокативно, бескрајно шармантно и заводљиво отеловљење самог бога Диониса, заштитника трагедије и позоришта. И, заиста, представа је изразито дионизијске природе. У тим засебним сценским целинама смењују се халуцинантни призори екстазе, телесног изнуривања, оргија, најузвишеније поезије, али превасходно крајње узбудљиве визуелне и духовне лепоте и слободе, те снаге и радости живота.
РТС 3 директнo преноси овај јединствени догађај, будући да ће камере буду у сали, у back stage-у, на пунктовима фоајеа Центра Сава и у Арт кафеу. То значи да ће пренос обухватати све те елементе и по свему биће то својеврстан куриозитет у историји српске телевизије.
Овај догађај се у континуитету емитује на РТС 3 од 23. септембра у 18.00 до 24. септембра у 18.00 часова, а такође би се тај сигнал емитовао и на више пунктова у фоајеу Центра Сава.

Пренос представе реализује уреднички тим: Тамара Барачков, Кристина Ђуковић и Дуња Петровић

Главни редитељ: Мишко Милојевић

Одговорни уредник: Небојша Брадић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се