Видик: Пропаст запада

Видик у овонедељном издању говори о једном од најзначајнијих и најконтроверзнијих дела двадесетог века, о делу Освалда Шпенглера - Пропаст Запада.

Ово дело које је Шпенглер написао уочи Првог светског рата а објавио 1918, изазвало је интересовање које у времену глобалне цивилизације доживљава ренесансу и ново ишчитавање. Сагледавајући историју као живи организам и тврдећи да свака култура завршава у цивилизацији која је заправо њен крај, Шпенглер можда види и време у коме данас живимо. Иако је његово дело често критиковано, несумњиво је да и наше време овом делу даје нову димензију.
Шпенглер говори о деградацији парламентаризма и демократије са Првим светским ратом, преласку владајуће и интересне сфере у приватне кругове и приватна лица, што све чини да парламентаризам постаје импресивна сцена за масу верника, а свет улази у доба џиновских борби, који је општи развојни ступањ карактеристичан за све културе и који траје бар два века.

О томе шта је Шпенглер говорио, да ли се то односи и на модерно доба, да ли проживљавамо крај наше цивилизације, предстоје ли нам сукоби - питања су о којима говоре гости Видика: др Часлав Копривица, др Маринко Лолић и др Јован Чавошки.
Уредник: Јасмина Вујновић Милошевић
Редитељ: Ненад Кркелић 

реприза, 15. септембар у 02:05 и 10:05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво