Траг у простору: Цитре, гајде, окарине и њењере

Врабел Јанош из Чоке, цео живот је посветио прикупљању, реконструкцији и градњи старих, помало архаичних музичких иструмената, оних који су већ потонули у заборав и на којима дуго нико није свирао, нити их спомињао.

Јанош је одрастао у паорској породици, на извору обичног, тежачког живота у банатској равници. На салашима се научио сналажљивости и привржености природи и традицији, а као сви дерани оног доба играо се са оним што је било при руци.
Зове, врбе и трске одувек је било у изобиљу, па је од онога што је природа нудила крај Тисе и Златице, од најранијих дана, учио да прави разне свираљке.
Једини је мајстор у нашој земљи који израђује старе музичке инструменте - њењаре, гајде, кобзе... Врабел је свестран човек. Он је и сликар, дрводеља, ливац, грнчар, истраживач. Већ као средњошколац и студент, почео је да се бави музиком, али и да и открива тајне старих музичких инструмената. Годинама је био члан народног оркестра Батyу из Бечеја, надалеко чувеном по томе да су користили све могуће инструменте које су пронашли и сакупљали, од мале окарине, до разних фрула, цитри, гајди, њењера, вртећих лаута.
Аутор и уредник: Милица Барјактаревић
Сниматељ: Гојко Деспотовић
Монтажа: Светлана Црњански

реприза, 20. август у 01:35 и 09:35

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво