ТВ фељтон: Лондон, Шекспир и ми

Пре пола деценије је у Лондону, на Олимпијади културе у Глоб театру, са великим успехом премијерно изведен Први део Шекспирове трилогије Хенри Шести у режији Никите Миливојевића и извођењу ансамбла Народног позоришта у Београду.

Тако је на сцени Глоб театра у 400 година постојања први пут изведен Шекспир на српском језику. Уз овације публике и одличне критике позоришних стручњака испраћена је из Лондона екипа београдског Народног позоришта.
Представљање наше културе у Лондону део је фестивала Лондон 2012 у чијем је оквиру и Шекспиров фестивал. Тако су у Глоб театар позвани уметници са свих континената да на својим језицима изведу свих 37 драма које је Шекспир написао. Многи значајни редитељи, али и они који се први пут представљају и око 600 глумаца свих нација, из сваког угла наше планете су за ову прилику истраживали Шекспирова дела.
Премијера комада Хенри VI на српском језику у режији Никите Миливојевића у Глоб театру представља велики догађај за Национални театар, српско позориште и српску културу. Јер, оно што ће Олимпијске игре у Лондону овога лета значити за свет спорта, то Шекспиров фестивал у Глоб театру значи за свет културе и уметности. А наш наступ је ту, олимписким речником - био за злато.
Част да екипу Народног позоришта прати на гостовању имала је и Оливера Милошевић, аутор и уредник емисије Лондон, Шекспир и ми у којој ће бити приказани сви значајни моменти везани за ово представљање наше културе у Лондону.
Сниматељ: Слободан Грче
Монтажа: Марија Богичевић

реприза, 3. август у 04:20 и 12:20

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се