Студио 6: Чека и Марио Лажиња

У емисији Студио 6 гостују Чека и Марио Лажиња уметници са Зеленортских острва и из Португалије. Њихов наступ у Будимпешти и у Београду, јесу једна врста ексклузивног и ретког догађаја, пошто су заједно наступили само два пута до сада: на Marsiac jazz фестивалу у Паризу, и у Португалији. Нихов наступ у Београду, у емисији Студио 6, подржава Институт Камоеш из Португала (Instituto Camões), а гостовање се обавља у сарадњи са Todo Mundo фестивалом.

Чека и Марио Лажиња су своје специфично музичко партнерство засновали на дубоком пријатељству и поштовању према музици које негују у својим солистичким каријерама. Код заједничког музицирања они прихватају различите жанрове и утицаје како би представили репертоар састављен од оригиналних композиција у којима доминирају гитарски ритмови, сублимне клавирске мелодије и изузетни вокали ових музичара.

Марио Лажиња је један од најцењенијих португалских савремених џез пијаниста и композитора. Његова каријера траје већ три деценије, а најпре је познат по својој сарадњи са португалском џез певачицом Маријом Жоао, са којом је наступао и у Србији. Девдесетих година, члан квартет који су ови уметници оформили, био је гитариста Мирослав Тадић. Такође су сарађивали и са Бернардом Састијем и Педром Бруместером. Сарадња Марија Лажиње са Чеком је још једна од музичких авантура којима овај уметник воли да се препушта.

Чека је једна од водећих фигура савремене музичке сцене Зеленортских острва. Део нове генерација музичара стасалих на таласима наслеђа Сезарије Еворе које још увек одзвања широм света. Рођен је на удаљеном крају острва Сантиаго, које често називају најафричкијим од девет острва овог атлантског архипелага. Његова музика звучи природно и непретенциозно, а опет у њој се сустичу референце на бројне зеленортске жанрове (батуку, фунана, фунасон, табанка, морна и коладера), афрички џез, фолк, блуз и рок, уз стално присуство наративних форми са којима је одрастао. Његов дуго очекивани пети албума "Boca Cafe" управо је објављен, а продуцент је био управо Марио Лажиња.

реприз, 24. јун у 05:00 и 13:00

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво