Митски биоскопи: Прашка Луцерна

Почетком прошлог века Вацлав Хавел позајмљује новац да би саградио вишенаменску зграду под чијим кровом су трговачке радње, ресторани, балска дворана и биоскоп. Тако нешто Праг дотад није видео.

Госпођа Хавел је, проучавајући планове за спољну фасаду, узвикнула: „Ова зграда личи на фењер!”. На чешком се фењер каже луцерна и тако је будући биоскоп добио име Биоскоп Луцерна је био право технолошко чудо: имао је сопствене пројекторе који су радили на угаљ.

Бављење филмом изискује публицитет и монденски живот. како би цео град о томе причао.

И тако биоскоп пише своју историју и све бурне промене. Биоскоп не би био то што јесте када не би могао да нам прича и најболније приче. Али када нас очај притисне, лепота и слобода на крају нађу свој пут.

Шездесете године обележила је потрага за истином и тежња ка приближавању истинском животу. Наступа време новог таласа, са својим херојима: Немецом, Форманом, Читиловом и Менцлом. Они желе да живе, плешу и промене све.

Интелектуалци се састају по кафићима. млади Вацлав Хавел који жели да буде филмски режисер. Прихвата посао реквизитера у једном малом позоришту и пише комаде за театар апсурда.

Писац и унук оснивача Луцерне није постао режисер, као што је желео, нити предузетник, као што су то желели његови отац и стриц постаје председник Чешке Републике.

Луцерна је враћена породици Хавел и поново живи.

реприза, 9. септембар у 06:10 и 14:10

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво