Тражећи Београд. 4- 4.

Последња епизода серијала. Када кажете Београд, мислите на главни град Србије. Мало ко зна да у свету постоји више градова који носе то име: један у Русији, један у Србији и чак четири у Америци.

Где су у Северној Америци градови који носе име српске престонице? Ко их је основао? Да ли тамо данас има Срба? Како живе амерички Београђани и да ли знају одакле потиче име њиховог града?
Екипа РТС-а је аутом прешла 10.000 км, прошла кроз 18 држава и три временске зоне, у покушају да добије одговоре на та питања.
Четири Београда се налазе у четири северне америчке државе, Belgrade Минесота, популација 750 људи, Belgrade Монтана, популација око 9.000 људи, Belgrade Небраска, 150 људи, и Belgrade Мејн, око 2.500 становника.
Оснивање градова који носе име наше престонице најчешће је у вези са изградњом америчке железнице, то јест са људима српског порекла који су учествовали у тој изградњи (Минесота и једна од верзија у Небраски), финансирали изградњу (Монтана), или по неком другом досељенику који је вероватно некада видео Београд, па то име пренео у Америку (Мејн).
На путу по Америци снимљена су и нека знаменита места америчке историје попут споменика Crazy Horse (држава - South Dakota), скулптура најпознатијег ратника Лакота Индијанаца, која се гради још од 1948. године, а када се заврши биће највећа на свету (висина 172 м - ширина 195 м), Mt Rushmore (држава - South Dakota), који представља америчку историју - 18 метара високе главе америчких председника Џорџа Вашингтона, Томаса Џеферсона, Теодора Рузвелта и Абрахама Линколна, Little Bighorn (држава - Монтана), место битке 7. коњице и генерала Кастера са Сијуксима и Чејенима, Форт Ларамие (држава - Wyoming), утврђење основано 1849, веома важно раскршће путева у насељавању Запада. Обишли смо још и музеј Harley Davidson у Милвокију, Нијагарине водопаде, Дедвуд, Чикаго.
Серију чине четири полусатне епизоде. Свака епизода је посвећена једном Београду и местима која се налазе на путу од једног до другог Београда.
Водитељ серијала је Владимир Јелић, редитељ Миодраг Коларић, сниматељ Драгослав Бојковић, сниматељ звука Владица Будић и организатор пута Бошко Чукић.

реприза, 30. јул у 04:17 и 12:17

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво