Каламити Џејн – легенда дивљег запада

Чим поменемо амерички Запад, неизоставно морамо споменути и Каламити Џејн. Током осамдесетих година деветнаестог века, она је била најпознатија жена у Америци. Била је прва јунакиња у историји Сједињених Америчких Држава, права жива легенда.


Авантуре ове жене која је била персонификација Дивљег запада очаравале су људе на Истоку. Кадгод би дошла у неки град, то је био прави догађај. Сви су желели да попију пиће с њом. Новинари су жудели да од ње добију интервју.
Често се занемарује друга страна личности Марте Кенери, она њена женска страна... Можда некима делује чудно, али је њен животни сан био да се уда и створи породицу...

Последња фотографија Каламити Џејн била је направљена свега неколико дана пре њене смрти, поред гроба Дивљег Била Хикока .Његов гроб је тада био велика туристичка атракција . Овим чином се она на неки начин удала за легендарни Дивљи запад, па чак можда и за Дивљег Била. На једној постхумној фотографији као да се види њена последња жеља: да буде сахрањена поред Дивљег Била. Вероватно је мислила да ће такво „венчање" коначно дати смисао њеном животу.

Иако су је сви сматрали старицом кад је умрла, она је имала само четрдесет седам година. Нестала је, и са собом је у гроб однела Дивљи запад. Дивљи свет уступио је место модернизацији. Градови на Западу умногоме су личили на оне на Истоку. Управо је, 1903. године, почела да се развија филмска индустрија, чије је прво дело био један вестерн. Он је био први у дугом низу сличних филмова који су допринели стварању мита о освајању Запада. Од Буфало Била, Дивљег Била Хикока и Каламити Џејн, настале су легенде. Да ли се неко уопште сећао њеног правог живота? Некада се звала Марта Кенери... али ће заувек бити Каламити Џејн.

реприза, 12. март  у 06:06 и 14:06

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво