Мира Адања Полак: Ексклузивно

"Чије је благо испод земље и испод мора" Вест је била кратка и необична – у тиватску луку упловио је амерички истраживачки брод "Херкулес", на њему је Џефри Ројал, познати археолог, и нешто траже по Јадранском мору.

То је за Миру Адању-Полак био изазов који није вредело пропустити. Потопљени бродови, дивне амфоре, право археолошко налазиште на дну мора.Један потпуно други свет. Наши рониоци дали су им сву потребну стручну помоћ да нађу и попишу све оно што се на дну мора налази и да тако ова регија уђе у археолошке интернационалне карте.
У том подухвату помагали су рониоци и археолози Регионалног центра за обуку ронилаца из Бјеле у Црној Гори. Они су са Американцима направили заједнички споразум о истраживањима под водом, у заједници са Регионалним центром за заштиту споменика културе из Котора. Споразум је склопљен на пет година и подразумева да оно што нађу не могу да однесу нити да из мора изваде. Могу само да попишу, евидентирају и унесу у археолошке карте света.
Док је благо било на дну мора, ћуп са илирским новчићима владара Балајоса из другог века пре наше ере ископан је на копну у Рисну. То откриће изазвало је велику пажњу археолога широм света који су дошли да то виде и забележе.

реприза, 28. јанауар у 06:00 и 14:00

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво