Ексклузивно: Жена иза завесе-Ирена Лидова

Жена иза завесе- Ирена Лидова Читава генерација одличних играча после Другог светског рата, није се могла замислити без Ирене Лидове. Били су то Ролан Пети, Занин Сара, Зизи Занмер, Зан Бабије сви између 20 и 25 година.Они су обележили једно доба и постали су звезде. Открила је и Мишел Рено и Људмилу Черину. Била је савременик Нижинског, познавала уметничку аристокрацију Париза и светског балета.

До Ирене Лидове дошла сам преко Милорада Мишковића јер да није било ње никада се Милорад Мишковић не би пробио у свет руских балетана. Муж Ирене Лидове био је познати фотограф који је све балетске уметнике фотографисао.

Када сам је срела архивирала је фотографије свог мужа Серж Лидоа којих има на хиљаде.

Окупљала је око себе све таленте, заступала их је без пара све је радила за играче, помагала их и матерјално и уживала у њиховом успеху. Већ је тада говорила да више нема професора уметника који могу да створе уметнике. Техника је била мање важна него данас. Али је та генерација играча просто цветала без јела, воде, грејања, комфора и били су све бољи. Сада имају све... тушеве, грејање, дивна студија, стипендије влада, али су без душе .

Аутор Мира Адања-Полак

реприза, 23. фебруар у 04:43 и 12:43

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво