Студио 6: Каја Дрекслер и Сузана Сантос Силва

Нова фестивал је манифестација која ће се ове године у сарадњи са РТС-ом и серијалом Студио 6 одржати први пут у Београду, у петак, 14. октобра, када је на програму концерт младих и веома успешних музичарки Каје Дрекслер и Сузане Сантос Силве (Словенија / Португал), које су сарадњу крунисале прошле године, албумом This Love , објављеним за најзначајнијег европског издавача авангардног џеза, португалски Cleen Feed Records.

На трагу брисања свих жанровских одредница, држећи се овлаш појма џез авангарде, две талентоване музичарке неспутано истражују могућности интеракције два инструмента, поигравајући се играчким техникама и креативним идејама.

Каја Дрекслер није дуго чекала да се пробије у врх европске авангарде, а нарочито је успешна током претходне три-четири године, када издаје низ сјајних албума, у соло или дуо формацији. Стасала је на естетици Сесила Тејлора, препозната је по склоности ишчашеној пијанистичкој естетици, било да се ради о третману дирки на трагу Телонијуса Монка или експлоатацији унутрашњости припремљеног клавира. Са друге стране, Сузана Сантос Силва је мајстор „тоталног" свирања трубе, подједнако енергична колико и суптилна, маестрална у коришћењу свих звучних потенцијала овог атркативног инстурмента.

Премда су обе већ бележиле значајне сарадње са легендама овог жанра (Каја са Хамидом Дрејком и Недом Ротенбергом, а Сузана у чивеном Fire!Orchestra Матса Густафсона), обе уметнице су најпре окренуте властитим пројектима, исказујући, не само свирачку, већ и композиторску и аранжерску креативност.

реприза, 15. октобар у 05:00 и 13:00 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије