Импресионисти: Борба

Француско-пруски рат је завршен, а устанак левичарских револуционара Комуне у Паризу је кратког даха. Клод Моне и његови уметнички истомишљеници поново се окупљају у Паризу. Фредерик Базиј је убијен у рату, а преживели се суочавају са већим изазовима него икада. Салон постаје конзервативнији и затворенији него икада и бунтовни уметници, међу којима и Моне, Дега, Реноар и Писаро, одлучују да одрже сопствену изложбу пркосећи Салону.

Сви ти уметници развијају свој индивидуални стил. Дега ради грозничаво на деликатним сликама балерина. Реноар се одаје раскалашнијој страни париског живота и придружује се Монеу у тежњи да ухвати магију природе. Моне објашњава како је успео да наслика своје плодоносно дело Импресија: Рађање сунца за само 40 минута. По том делу покрет добија назив и тако бива забележен важан тренутак у историји уметности. Њихова прва изложба 1874. прошла је катастрофално. Из једне од критика, која је гласила: то је проклето забавна импресија, настао је и назив импресионизам. Успех стиже касније.
Први знаци раскола у групи појављују се онда када Моне и Реноар одлучују да изложе своја дела у Салону 1880, уместо на изложби своје групе. О Монеовој наводној смрти извештава један дневни лист.

реприза, 20. фебруар у 07:00 и 15:00

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара