Либела: Дубровник

Oвог и наредног уторка емитујемо диптих емисија посвећених српском наслеђу у Дубровнику. Емисија пред вама упознаје нас са православним светињама овог јединственог полиса: црквама Св. aрхистратига Михаила и Св. Ђорђа, које се налазе изван зидина, као и са незаобилазном саборном црквом Благовештења, осликаном руком чувеног италијанског иконописца Емила Векијетија. Ова светиња изграђена је у композитном неовизантијаском стилу и у оквиру њеног комплекса налази се и музеј СПЦ.

Прича о Дубровнику нас враћа у цветно доба овог града - у 15. и 16. век. Ово не значи да неће бити речи и о потоњој епохи коју обележава културни и привредни раст упркос чињеници да је Дубровник тада био вероватно једина међу слободним зонама Балкана захваљујући свом повлашћеном положају и вишевековном балансу између сила Османског царства и Млетачке републике.
Емисија броји мноштво еминентних саговорника из света историјске науке, уметности и духовности.
Следећег уторка, Либела ће и даље бити у Дубровнику. Тема - чувени дубровачки Архив на изложби у Архиву Србије. Овај трезор народног памћења једно је од најобилнијих врела на којем се напајају генерације не само историчара већ и многих других жељних обавештења о једном славнијем времену чији је несумњиви симбол управо град Дубровник.
Аутор емисије: Маја Сковран
Производња: РТС, Редакција за културу

реприза, 27. јул у 04:00 и 12:00

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво