Арнолд Шенберг: Од данас до сутра

Од данас до сутра или Од једног до другог дана, је једночинка Арнолда Шенберга, настала на либрето Макса Блонда, што је иначе био псеудоним Гертруде Шенберг, композиторове жене. Ова опера припада Шенберговом опусу број 32, компонована је на измаку 1928. године, а премијеру је доживела у Франкфурту 1. фебруара 1930. године.

Била је то прва и његова једина комична опера, написана је у оквирима атоналне екпресионистичке музике, у којој се користио додекафоном техником. Иако комедија, ово је заправо свевремена прича о брачним односима, који су често амбивалентни и недокучиви.
Либрето јесте заиста, на једном фону, савремена комедија карактера, у супротности са комплексношћу партитуре: изломљене мелодијске линије и велико оркестарско тело које ствара атмосферу ковитлаца. Сам Шенберг је своју музику у овој опери описао: " Музика је ружна, као и увек у мојим композицијама; она кореспондира са мојим уметничким и духовним стањима."
У Телмондис продукцији, Опера из Лиона представља Волфганга Њуверла, Магдалену Ану Хофман, Руиса де Сантоса и Ајви Карнези, у улогама мужа, жене, певача и пријатељице.

реприза, 4. септембар у 06:10 и 14:10

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво