Библиотеке света: Александријска библиотека, 4-9

2200 година је прошло откако је Грк из Египта Птоломеј II у Александрији основао најважнију библиотеку Старог света.

Крајем четвртог века нове ере, Александријска библиотека је уништена. Прошло је једанаест векова пре него што је 1972. професор универзитета у Александрији предложио да се чувена библитека обнови. Његов утопијски пројекат подржале су многе земље на конференцији у Асуану 1990. године. Тако је нова Александријска библиотека 2002. године обновљена захваљујући сарадњи арапских земаља, Унеска и Европске уније.

Унутрашњост библиотеке која има седам нивоа, 98 стубова, три конференцијске сале у облику стаклених бродова са по 33 столице, пуна је симболике: плава боја представља море, а зелена земљу. У њој су и три музеја: Историјски архив, Музеј старог века и Музеј рукописа. Тако она није само библиотека, већ представља музејски комплекс, што је била и она древна библиотека. Она је била само један део Музеона - светилишта муза.

У бројевима, нова Александријска библиотека изгледа овако: изградња је коштала двеста тридесет милиона долара. Опрема још додатних двадесет. Скоро исту вредност достигле су књиге које су купљене за отварање. Немогуће је показати складиште и снимити пут књига, јер њих нема. Сва издања, њих око петсто хиљада, налазе се на полицама, док библиотеку годишње посети око осамсто хиљада људи.

реприза, 23. октобар у 02:20 и10:20

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво