Око магазин: Црна Гора - Проклета авлија испод Проклетија

Живот на граници - како живе људи у Гусињу?

У подножју Проклетија налази се Гусиње, место у којем, кажу, рађа најбољи црногорски кромпир. А то поврће је на цени у овој земљи. Лепо иде уз сир, а без њега нема ни чувеног црногорског качамака. Кромпир је у Црну Гору донео владика Петар I Петровић Његош још 1786. године. У месту где расте најбољи црногорски кромпир данас живи свега 2,17 одсто Срба. Посетили смо најбројнију породицу Бојовић, која се на попису изјаснила као Срби. Слободан, Сава и Данило носе исто презиме, али животи им нису исти.

У Гусињу живи нешто више од 1600 људи. Најбројнији су Бошњаци, има их преко 70 одсто, затим оних који се изјашњавају као Муслимани, па Албанци, затим Црногорци и најмање има Срба.

Зато одлазимо у село Вусање, где живи 99, 70 одсто Албанаца. Тамо разговарамо са Растемом Дедушијем. Сазнајемо да је толико становника, само из овог једног, малог села са севера Црне Горе отишло да живи у Њујорк, да Великој јабуци сада већ броје 400 кућа. Тамо су се лепо снашли, а овде праве велике куће. Питање је да ли ће се вратити у своје село, као што је то Дедуши урадио, или ће водопад Грља и извор Савино око бити само за пар преосталих породица из Вусања и понеког знатижељног туристу. Са Дедушијем смо разговарали и о односима Срба и Црногораца у овом крају.

Враћамо се сада из Вусиња гледамо оне куће о којима нам је Дедуши гововрио, велике су и празне. Идемо назад у Гусиње и у центар места, у једну кафану. А зашто то радимо? Па сваки разговор са људима из овог краја завршава се тако што су ми говорили да одем у кафану код неког Евлијана! И на крају сам их послушао. Евлијан живи поред српске цркве. Зато смо га питали како су у тешким временима и компликованим условима успели да сачувају цркву Светог Ђорђа. Одговор је био такав да смо разговор завршили са још једним, оправданим питањем: Хоћете ли ви после ове емисије имати неки проблем?

Аутор емисије: Далибор Жарић

Уредник емисије: Горислав Папић

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво