Свадба из мог краја: Пећинци

Овог четвртка Драгана Косјерина води нас на венчање Горана Бићанина из Пећинаца и Драгане Чанак из Руме.

Како се због љубави спречио један трајни одлазак у иностранство. И како су се баш на једној свадби заволели кум и кума на том венчању, који се пре тога нису ни познавали.

Ово је прича и о два фолклораша који су били чланови различитих фоллорних удружења. Толико тога су имали сличног и само је било питање дана када ће се упознати и на толико заволети. Зато је ова свадба била и посебна. Морала је да садржи све обичаје њиховог краја, а није могла да заобиђе ни њихову највећу страст - народне игре.

Пре тога, веридба се десила у чувеном "Пратеру" на једној од главних атракција, на висини довољној да се Драгани заледи крв у жилама, јер има фобију од висине. Довољно јој се завртело у глави да је без много размишљања пристала иако су се познавали само три месеца.

На самој свадби Горану ће највише недостајати мајка, која је недавно преминула. Како каже четири мушкарца су остала у кући и потреба за женском руком је велика. Ипак, Драгана признаје да су то најуреднији мушкарци које је икада срела.

Свадба обилује обичајима. Млада је прво дочекала своју куму која ће њеног изабраника видети први пут. Из куће ће бити испраћена уз песму која ће сузе натерати на очи: "Одлази ти јединица, јединица - мезимица".

Горанови другови су у младожењином дворишту у старим сремачким ношњама спремни да метлама испред младенаца почисте све што се нађе испред њих. Веровање је да ће тако имати срећан брак. Ту су и фијакери, куповина младе.

Црквено венчање је у Руми, јер по веровањима млада не сме да изађе из свог места а да се није венчала. Општинско венчање одржаће се тамо где ће младенци и живети у Пећинцима.

Свадбено весеље обележиће још обичаја као и спекталкуларни наступи културно-уметничких друштава у којима играју младенци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво