Рачак - лажи и истине

Масакр који то није био, био је повод за НАТО бомбардовање Југославије. Документарни филм аутора Славена Крањца "Рачак - лажи и истине" говори о догађајима који су претходили НАТО интервенцији 1999. године.

У селу Рачак, општина Штимље, у јануару 1999, у борби је убијено 40 припадника тзв. ОВК. Истрага српске полиције и тадашњег дежурног судије утврдила је да међу убијенима нема жена и деце, да је већина на себи имала вишеслојну одећу, војничке цокуле и да су користили оружје.

Вилијам Вокер, тадашњи шеф косовске верификационе мисије ОЕБС-а, извештај финске форензичарке Хелене Ранте, интерпретирао је као српски злочин над албанским цивилима. То је послужило као повод за НАТО бомбардовање. Финска форензичарка касније је сведочила да је радила под великим Вокеровим притиском.

Вокер је, према њеним речима, инсистирао да у извештају користи реч "масакр", а умео је и да преломи оловку и да је гађа незадовољан њеним професионалним приступом.

Ранта је у својој биографији описала да јој је Вокер замерао да у извештају није користила довољно "убедљив језик", којим би описала тај наводни злочин Срба.

Она је праве наводе са обдукције доставила Хашком трибуналу, у којима је изразила сумњу у број испаљених метака као и колико је њих заиста било смртоносно.

Осим тога, Ранта је пред камерама показала оригиналан извештај из Рачка, према коме је закључено да тела припадају борцима ОВК, а не албанским цивилима.

Од полицијске акције, преко НАТО интервенције, до хашког фијаска.

Документарни филм аутора Славена Крањца, "Рачак - лажи и истине" говори о манипулацији телима страдалих Албанаца.

У филму говоре учесници у процесу расветљавања случаја Рачак: Вилијам Вокер, шеф косовске верификационе мисије, проф. др Хелена Ранта, шеф форензичког тима ЕУ, Рено Жирар, новинар "Фигароа", Горан Радосављевић Гури, командант акције Рачак, проф. др Славиша Добричанин, шеф форензичког тима СРЈ, Богољуб Јанићијевић, начелник СУП-а Урошевац, Даница Маринковић, истражни судија и адвокат Бранислав Тапушковић, пријатељ суда (amici curiae) у случају против Слободана Милошевића.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво