Свадба из мог краја - Књажевац

Марија Вељковић нас овог четвртка води на традиционалну свадбу у општину Књажевац, на југоистоку Србије, где ће се венчати Марија Првуловић из Књажевца и Немања Милошевић из села Дебелица.

Иако је младин отац очекивао да ће се пре удати његова старија ћерка, на његово изненађење млађа мезимица се прва одлучила на овај корак. Због тога ће имати савршену подршку своје сестре која је више упућена у обичаје.

Младожења се дуго припремао за овај дан, а чин просидбе забележен је оком камере јер је био несвакидашњи. Млада је била шокирана, али ипак прибрана.

Кроз спровођење свадбених обичаја провејава и прича око везе младожењиног друга који је добио улогу барјактара и младине рођене сестре. Њих двоје су дуго у вези, али су недавно раскинули што додатно компликује сутуацију. Ипак, бака је ту да све држи под контролом, али и да буде највеселија.

За добар провод побринуће се локални трубачки оркестар који је освојио неколико награда на такмичењу у Гучи.

А обичаја неће мањкати. Ту су размењивање пријатељских крчага преко капије, традиционална куповина младе, ломљење погаче, крађа барјака, бацање сита, дизање накоњчета, даривање од стране свекрве, бацање чаше против малера, преношење младе преко прага, даривање кумова, старог свата и војводе.

Свадбено весеље започеће младеначким првим плесом, а онда ће уследити фешта крунисана најлепшом младеначком тортом.

 

Свадба из мог краја - Књажевац

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво