Четвртком у девет: 150 година српског Волтера

Чудесна судбина Слободана Јовановића, најумнијег Србина свога доба.

Пре тачно 150 година у Новом Саду рођен је Слободан Јовановић. Од оца Владимира, утемељивача демократије међу Србима и мајке Јелене, чланице женског омладинског одбора Уједињене омладине Српске. Први Слободан међу Србима имао је све предуслове да постане први ум међу Србима и то је и постао.

Наш Волтер, научни и филозофски џин, човек који је у свему био фасцинантан осим у политици За Владу чији је био премијер иронично је рекао да је била најгора у историји. Да ли му је главе дошао Дража Михаиловић, кога је називао српским Боливаром или Енглези, међу којима је провео последњу деценију живота.

Осуђен на 20 година затвора од комунистичких власти, говорио је да ће у Србију да се врати са слободом. Није се вратио.

Данас се његов лик налази на новчаници од пет хиљада динара. А колико су људи данас у Србији свесни његове величине. Да ли је он, после Доситеја Обрадовића највећи интелектуалац кога смо имали?

На дан његовог рођења, 150 година касније о Слободану Јовановићу говоре: 

Војислав Павловић, историчар
Слободан Антонић, социолог 
Слободан Орловић, правник
Петар Лађевић, социолог

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво