Настанак Битлса - док. филм

Настанак Битлса: Препознавање себе кроз четворку из Ливерпула

Историја иначе бурног 20. века није комплетна без историје културног феномена званог рокенрол. Ливерпулски Битлси један су од најмаркантнијих репрезентаната поменутог феномена. После свих тих деценија за нама, и свих безбројних слушања њихових бесмртних песама, може нам се учинити да о четворици чупаваца из Ливерпула већ све знамо. Продуценти емисије Настанак Битлса нису, међутим, мислили тако.

У овој шездесетоминутној емисији, нуде нам детаљан и богат увид у историју Битлса - пре Битлса. Касне педесете, младићи који се тек упознају и препознају на ливерпулским улицама, они којима је било суђено да промене свет, и они којима није (први бубњар Пит Бест, који је морао да уступи место Рингу Стару. Џон Ленон каже: Пит је био свакако бољи бубњар, али је Ринго био бољи Битлс!).

У емисији се ређају врло занимљиви ликови: Норман Смит, мајстор звука, човек који је први снимио звук Битлса, Алан Вилијамс, први агент Битлса, Гери Марсден, музичар и пријатељ Џона, Пола, Џорџа и Ринга, Стив Харли, музичар, Силви Вартан, француска певачица...

У овој емисији, као раритет, биће виђен и први снимак камером Битлса; нажалост, крајем педесетих, камере нису као данашњи мобилни телефони аутоматски снимале и звук, тако да у полумраку хамбуршке сале ми само видимо препознатљиве силуете мршавих и веселих младића који ће неких година касније постати Битлси. У њима славнима, ми ћемо потом, током свих ових деценија до данас, препознавати себе.

Редакција за културу и уметност

Уредник: Бојан Босиљчић 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво