Фудбал: ЛШ, Бајерн - Црвена звезда

Фудбалери Црвене звезде у среду од 20.55 час играју први меч групе Б Лиге шампиона против Бајерна из Минхена. Утакмица се игра на стадиону Алианц арена у Немачкој, уз директан пренос на Првом програму РТС-а. Коментатор меча је Немања Матић.

Другу годину за редом Црвена звезда игра у друштву 32 најбоља европска тима, а први противник нашем шампиону у елитном клупском такмичењу биће првак Немачке, Бајерн из Минхена.

Биће то дуел два некадашња европска и светска шампиона, у којем ће улогу фаворита пред својим навијачима на Алианц арени ипак имати играчи чувеног Бајерна.

Баварци су до сада пет пута били прваци старог континента, три пута клупски прваци света, имају по једну титулу у Купу Уефа и Купу победника Купова, а освајали су и Суперкуп Европе у пребогатој историји, током које су постали и убедљиво најтрофејнији тим у Немачкој са чак 29 шампионских титула, али и 19 националних Купова.

Прошле сезоне, Бајерн је освојио дуплу круну под вођством тренера Ника Ковача, некадашњег репрезентативца Хрватске и бившег фудбалера Бајерна. Ипак, немачки гигант не памти по добру прошлу сезону када су у Лиги шампиона испали већ у осмини финала од Ливерпула који је доцније освојио и титулу првака Европе. Пре тога, Бајерн је имао низ од седам узастопних сезона у којима је долазио макар до четвртфинала Лиге шампиона.

На почетку нове такмичарске сезоне, одмах су доживели неуспех поразом у Суперкупу Немачке почетком августа од Борусије из Дортмунда са 2:0. Серију неубедљивих резултата наставили су и у Бундес лиги где су у прва четири кола победјивали Шалке са 3:0 и Мајнц са 6:1, а поред те све победе, остварили су и два ремија - са Хертом су одиграли нерешено 2:2, док су у суботу, на гостовању лидеру у шампионату Лајпцигу у 4. колу Бундес лиге, дошли до ремија од 1:1. Тренутно су четврти у првенству са два бода мање од Лајпцига.

Ни мало не чуди ни то што је на шест досадашњих утакмица у свим такмичењима, њихов најбољи стрелац Роберт Левандовски постигао чак осам погодака, од тога седам у првенству!

Левандовски је лидер овог тима и летос је продужио уговор са Бајерном до 2023. године.

Биће то први европски меч Бајерна у новој сезони, а чак девета утакмица Црвене звезде која је у квалификацијама елиминисала Судуву, Хелсинки, Копенхаген и Јанг Бојс.

Звезда је на деоби другог места у Супер лиги Србије са Бачком - оба тима имају по 18 поена у лиги и бод мање од лидера Војводине, с тим сто Звезда има два меча мање од оба ривала.

Црвено - бели су због обавеза у квалификацијама за Лигу шампиона одлагали сусрете са Вождовцем и Чукаричким у уводним колима нашег првенства. Екипа Владана Милојевића остварила је свих шест победа до сада у Супер лиги, а у последњем играном мечу уочи дуела са Бајерном, наш шампион остварио је победу над Инђијом пред својим навијачима са 2:1, тек после преокрета, уз два гола Милана Павкова са пенала.

Биће то 15. меч Црвене звезде у новој сезони, а у претходних 14 утакмица у свим такмичењима, тим је забележио девет победа, уз четири и само једним поразом у Хелсинкију.

Црвена звезда и Бајерн су се пет пута састајали до сада у Европским Куповима.

Оба тима су забележила по две победе, уз један реми, а интересантно је да је на последњем гостовању у Минхену, наш тим 1991. године славио са 2:1 на Олимпијском стадиону где је некада играо Бајерн головима Панчева и Савићевића. Потом је у Београду било 2:2 и Звезда је прошла у финале где је савладала Олимпик из Марсеља и освојила титулу првака Европе.

Што се тактике тиче, на темељима дугогодишњег Гвардиолиног рада у клубу, екипа и под вођством Ковача игра разноврстан, нападачки фудбал, а током утакнице потенцирају и пресинг али и посед лопте и желе тоталну контролу.

Најзначајнија одлика ове Бајернове генерације је способност и могућност да играју у више различитих система и да промену формације презентују и током саме утакмице.

Неретко из система са четири играча у задњој линији, остају са тројицом, па и са само двојицом играча у дефанзиви, где је приметна одлична кретња њихових офанзивних бекова.

Испред легендарног голмана Нојера, најстандарднији играчи у одбрани су штопер Зиле и десни бек Павар који је летос дошао из Штутгарта за 35 милиона Евра. Проблем у саставу имају са левим беком Алабом који се повредио на загревању против Лајпцига и неће играти против Црвене звезде. Ипак, то не би требало да буде проблем у формацији Бајерна, иако је Алаба веома битан играч у тиму, јер су поред Павара, Баварци овог лета довели и Лукаса Ернандеса из Атлетико Мадрида - Француски леви бек је плаћен чак 80 милиона Евра. У везном реду, екипи чврстину даје Кимих, који углавном игра са Тијагом Алакнтаром или Толисоом. Навала је највећа узданица овог тима. На крилима су брзи Француз Коман и спретни немачки репрезнтативац Гнабри, док иза најистуренијег неприкосновеног Левандовског наступа искусни Томас Милер. На шест утакмица ове сезоне дали су 15 а примили седам голова - од тих 15 Левандовски је постигао чак осам голова и нема сумње одакле прети највећа опасност. Коман по потреби може да игра на позицијама оба крила, док се Милер у случају промене система врло лако адаптира на игру са три играча на средини, где има много више дефанзивног посла у односу на формацију са двојицом централних везних током које је Милер пре свега орјентисан на разигравање Левандовског и постизање голова из другог плана за шта је специјалиста (то га је прославило и у Немачкој га зову "Краљ слободног простора").

Посебна прича је највећа звезда прелазног рока у Немачкој, Бразилац Кутињо, који се још увек адаптира на систем и саму игру Бајерна, а екипа ће током сезобе вероватно морати да се адаприра и на његов могућности које су огромне, али и сам стил игре Бразилца који је после феноменалних игара у Ливерпули, фоживео тотални дебакл у Барселони из које је дошао на позајмицу у Бајерн. Кутињо се није снашао у друштву Месија и Суареза у Барси, а у Бајерну би требало да буде човек са великом слободом у игри и момак који ће правити превагу у одсудним тренуцима најважнијих утакмица. Још један играч биће задузен управо за промену ритма у нападачким акцијама тима - искусни Хрват Перишић који је дошао на позајмицу из Интера. Перишића који има жестоку конкуренцију на крилу у виду Гнабрија и Комана, одликује оре свега одличан први корак, добар дриблинг и страховит завршни ударац, а и има много више искуства у битним мечевима и од Комана и од Гнаврија, те би могао бити Ковачев адут са клупе.

Утакмица првог кола групе Б Лиге шампиона између Бајерна из Минхена и наше Црвене звезде се игра у среду од 20.55 ч. на стадиону Алианц арена уз директан пренос на првом програму РТС-а.

Коментатор меча биће Немања Матић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво