In memoriam Гордан Михић: Сироти мали хрчак

Поводом смрти једног од највећих српских сценариста и драматурга Гордана Михића данас, 13. августа на Првом програму са почетком од 22.20 часова, емитујемо антологијски ТВ филм из властите продукције "Сироти мали хрчки", снимљен по његовом сценарију 1973. године.

Два ситна службеника државног министарства досађују се у канцеларији и измишљају небулозне приче да би прекратили време. Између њих избија свађа која расте до неслућених размера. Овај ТВ филм припада хумористићком циклусу Необичне приче који је садржавао осам прича: Тркач, Мицко, Сироти мали хрчки, Поштење, Њурци, Драга тетка, Женска природа, Јастук. Сачувани су само "Сироти мали хрчки".

Гордан Михић рођен је у селу Поплат у општини Берковићи у Републици Српској. Био је и редовни професор на Факултету драмских уметности, где је предавао филмски сценарио. Његова дела су бројни сценарији за филмове и серије који су ушли у историју домаће кинематографије.

Неки од њих су: "Самци", "Кад будем мртав и бео", "Вране", "Камионџије", "Чувар плаже у зимском периоду", "Повратак отписаних", "Лептиров облак", Пас који је волео возове", "Мала ноћна музика"; "Дошло доба да се љубав проба", "Балкан експрес", "Јагуаров скок", "Варљиво лето '68", "Сиви дом", "Дом за вешање", "Заборављени", "Танго аргентино", "Отворена врата", "Горе доле", "Црна мачка бели мачор", "Она воли Звезду", "Војна академија", "Немањићи"...

Олга Божичковић, новинар листа "Политика", о драми "Сироти мали хрчки" је написала: "... текст превазилази оквире обичне хумористичке епизоде, која се, пошто је забавила и насмејала, може брже и олако заборавити. Горак укус који она после смеха оставља знак је да је Михић указао на непремостивост зидова које људска себичност изграђује и преко које је заиста немогућно успоставити било какву комуникативност. У режијском поступку Владимира Момчиловића ваља поштовати зрелост са којом је схватио да сценска огољеност и што повученија и невидљивија редитељева интервенција истиче и наглашава јасноћу и директност глумачког казивања, односно рељефност драматуршке структуре, мисаону слојевитост текста..."

У ТВ филму "Сироти мали хрчки" главне улоге играју: Слободан Перовић, Предраг Лаковић, Владимир Поповић, Бора Тодоровић и Милутин Бутковић.

сценарио: Гордан Михић
режија: Владимир Момчиловић
директор фотографије: Светозар Стошић
сценографија и костим: Миодраг Хаџић
монтажа: Марко Ивачковић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво