Око магазин: Вудсток ‘69 - Три дана мира и музике

Три дана у августу 1969. готово пола милиона људи скупило се на фарми Макса Јазгара у Вајт Лејку, стотинак километара од Њујорка. Организатори нису били спремни за толику публику, очекивали су да дође три пута мање посетилаца. На крају је фестивал постао бесплатан.

Зашто је Вудсток ушао у историју? Зато што није била реч само о музици, већ у окупљању и духу времена.

Шездесете су у Америци биле време буђења отпора према устаљеним обрасцима живота. Ескпериментише се са дрогама, мистичним филозофијама, сексуалношћу. Почиње борба за црначка права, за права жена, протестује се против рата у Вијетнаму.

Тај дух се ширио и на Вудстоку, на коме није забележен ниједан инцидент, иако није било довољно хране и воде, иако је киша која је падала од фарме направила мочвару.

Вудсток је музички гледано, био алтернативни фестивал. Данашње легенде тек су настајале. Они који су наступили на Вудстоку, направили су каријеру за цео живот.

О Вудстоку пола века касније и одјецима хипи културе у Југославији говоре: Вера Ранковић, новинарка која је била на Вудстоку 1969, музички критичар Петар Поповић, фотограф Брајан Рашић, композитор Зоран Симјановић и глумица Мира Пеић.

Аутор: Наташа Ђулић Бановић

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво