Рукописна баштина Моравске Србије, 2. део

Редакција за културу и уметност, Културно-уметничког програма, премијерно приказује други део емисије "Рукописна баштина Моравске Србије" који је посвећен највишим дометима српскословенске писмености и књижевног стваралаштва у време владавине деспота Стефана Лазаревића и његовог сестрића Ђурђа Бранковића.

Деспот Стефан је био заштитник културе и књижевности, и иницијатор књижевне обнове у Србији свог доба. У његово време, при манастирима, је радила тзв. Ресавска школа у којој су учени монаси за деспота преписивали историјске и старозаветне књиге, и ширили писменост.

Друго поглавље емисије "Рукописна баштина Моравске Србије", посвећујемо врхунским књижевним делима 14. и 15. века и њиховим творцима: деспоту Стефану Лазаревићу, Константину Филозофу, Иноку из Далше, Радослављевом јеванђељу, али и средњовековним владарским библиотекама и преписивачкој - Ресавској школи у манастиру Манасији.

У емисији учествују: проф. др Ирена Шпадијер, проф. др Зоран Ранковић, др Владан Тријић, др Зоран Недељковић и Марина Лазовић.

Уредник и сценариста: Светлана Илић
Монтажер: Милица Живојиновић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво