Песма Евровизије 2019, прво полуфинале, пренос

Такмичење за Песму Евровизије, 64. по реду, одржава се у Тел Авиву под слоганом Dare to Dream ("Усуди се да сањаш") од 14. до 18. маја. Захваљујући прошлогодишњој победи Нете Барзилај, Израел је овогодишњи домаћин најдуговечнијег телевизијског шоу програма на свету. Пренос првог полуфинала пратите од 21.00 на РТС 1, РТС ХД, РТС Свет и РТС Планета.

У уторак, 14. маја, представиће се извођачи из седамнаест земаља, међу којима је и представница Србије. Невена Божовић ће се такмичити под бројем девет са песмом "Круна".

Вече ће отворити представница Кипра Тамта, певачица која је из трећег покушаја успела да дође до Песме Евровизије, а коју евровизијски фанови већ дуги низ година прижељкују да чују на овом такмичењу. Након Кипра, 14. маја представиће се Црна Гора, Финска, Пољска, Словенија, Чешка, Мађарска, Белорусија, Србија, Белгија, Грузија, Аустралија, Исланд, Естонија, Португалија, Грчка и Сан Марино.

Још у јануару када су извучени учесници полуфиналних вечери, жребањем је одлучено и у ком полуфиналу ће гласати чланице "велике петорке" чији представници директно наступају у финалу 18. маја. За нашу песму, у првој полуфиналној вечери моћи ће да гласају и гледаоци из Шпаније, Француске и Израела.

По десет најбоље пласираних земаља из сваког полуфинала наћи ће се у финалу 64. Песме Евровизије. Презентери који ће нас водити кроз обе полуфиналне вечери, као и кроз финале, биће Bar Refaeli, Erez Tal, Asi Azar i Lusi Ajoub. Након Кијева 2017, где смо имали искључиво мушку поставу водитеља и Лисабона 2018, где смо имали искључиво женску поставу водитеља, ове године домаћини су промешали карте. У Израелу ћемо гледати еклектичну комбинацију не само мушких и женских водитеља, већ искуства и традиције са једне, и медијских икона нове генерације са друге стране. Публику ће кроз три евровизијске вечери забављати водитељ са 25 година искуства и најпознатија израелска манекенка свих времена, али и један од 100 најутицајнијих геј људи света по избору OUT магазина и успешна млада јутјуберка.

Иако је Израел већ једном био домаћин такмичења за Песму Евровизије 1999. године, ово је први пут да ће се "Евросонг" одржати у Тел Авиву. Место дешавања биће Expo Tel Aviv, чији Павиљон 2, у ком је смештена бина, заузима простор од 50.000м2 и диже се до висине од 20м без потпорних стубова.

Прво полуфинале Песме Евровизије Радио-телевизија Србије директно ће преносити 14. маја на РТС 1, РТС ХД, РТС Свет и РТС Планета од 21.00.

Коментатор преноса: Душка Вучинић

Уредник преноса: Тамара Петковић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво