Моравска Србија: Престони град

Редакција за културу и уметност премијерно емитује документарни серијал посвећен Моравској Србији и периоду владавине Лазаревића и Бранковића, од 1371. до коначног пада Српске деспотовине 1459. године.

"Престони град" је четврта епизода серијала посвећена Београду деспота Стефана Лазаревића. Београд је у 13. веку, у време владавине краља Драгутина Немањића, први пут био српски град, а у 15. веку у време деспота Стефана Лазаревића први пут постаје српска престоница.

Међутим, од средњовековног деспотовог града је сачувано мало трагова. У Горњем граду се налазе остаци бедема и замка, и деспотова капија, а у Доњем граду су сачувани остаци зграде митрополије. Уз помоћ стручњака покушали смо да реконструишемо прошлост дспотовог града и прнађемо одговоре на питања, како је град изгледао, како се бранио, како се живело у њему и како је деспот Стефан 23 године владао Београдом?

У емисији учествују: др Марко Поповић, мр Гордана Симић, др Дејан Радичевић, др Весна Бикић, Владан Здравковић, Витомир Јевремовић, др Ирена Шпадијер, др Александар Крстић, др Даница Поповић, др Светлана Томин, др Вујадин Иванишевић, Вук Обрадовић, др Владан Тријић, др Зоран Недељковић.

Наратор: Милан Цаци Михаиловић
Стручни консултанти: мр Гордана Симић, др Владан Тријић
Сценариста и уредник серијала: Светлана Илић
Директор фотографије: Периша Ђинђић
Редитељ: Филип Чоловић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво