Borderland soundtrack: Сјајне нити

Шеста епизода наставља да прати повезивање музичара на Балкану након политичких промена које су уследиле почетком новог миленијума у готово свим новим државама.

Осим старијих генерација границе прелазе и нове музичке снаге препознајвајући се на истим основама као и њихови претходници. Примери алтернативних рок бендова попут Горибора и Репетитора, Бернаyс Пропаганде, хип-хоп извођача као што су Едо Маајка, ТБФ или заједништва кантауторске сцене илуструју непокидане нити и подупиру тезу о преживљавању такозване "седме републике".
Говоре: Анте Перковић, Александар Стојковић СТ (Горибор), Борис Властелица (Репетитор), Васко Атанасоски (Бернаyс Проаганда), Младен Бадовинац, Лука Барбић (ТБФ), Сара Ренар, Ведад Трбоња (Биллy Андол), Зоран Предин(Лачни Франц), Зоран Костић Цане (Партибрејкерс), Лука Бенчић (Мy Буддy Моосе, Един Осмић (Едо Маајка), Марко Шелић( Марчело), Брано Јакубовић и Ведран Мујагић (Дубиоза колектив), Ненад Марић (Краљ Чачка) и други.
 
Серијал документарних ТВ емисија "Borderland soundtrack" ауторке Бранкице Драшковић бави се улогом и значајем музике у култури отпора и развојем културне сарадње на постјугословенском простору из угла неколико генерација музичара које воде исте вредности у том ангажману.
 
Пратећи хронолошки ток догађаја од осамдесетих година, распада СФРЈ, преко успостављања нових политичких, етничких и културних разграничења у њеном географском оквиру до актуелних прилика у 10 полусатних тематских емисија се кроз комбинацију личних сећања, искустава и ставова протагониста, архивског и наменски сниманог материјала представљају различити примери непристајања појединаца на униформност мишљења какво намећу колективни снови.
 
Драматуршки ток емисија подцртава саундтрек од преко стотину песама чије поруке посредно граде причу о времену и простору у којем су настајале и својим вредностима и данас, када рокенрол заједништво већ одавно не постоји, чувају дух "седме републике" као једне од блиставих метафора љубави према животу у атмосфери бесмисла и мржње које нас годинама окружују на постјугословенском простору.
 
Серијал је инспирисан књигом "Седма република" Анте Перковића о популарној култури у југословенском распаду и посвећен свима онима који нису одустали од освајања простора слободе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво