Квадратура круга: Будимир Давидовић, јунак Великог рата

Један од највећих јунака из Првог светског рата Будимир Давидовић неправедно је скрајнут и заборављен у време обележавања стогодишњице Великог рата.

Квадратура круга вас подсећа на тог јунака који се, после шест година ратовања, вратио у своје родно Драгачево без десне шаке, са 70 рана и седам одликовања.

После Првог светског рата Давидовић је једва састављао крај са крајем, а за време Другог светског рата молио је тадашње власти да му помогну да не умре од глади.

У Лексикону Чачана, Будимир се налази међу пет најзначајних личности тога краја, уз војводу Степу Степановића, мајора Драгутина Гавриловића, ЂорЂа Михаиловића и песника Владислава Петковића Диса.

Друга прича у новом издању Квадратуре круга говори о најстаријем живом професору Београдског универзитета Јованки Живојинов која је ушла у стоту годину.

Јованка је после Другог светског рата била прва жена студент на Природно-математичком факултету, а годинама је била једина жена професор на Машинском факултету. Иза професорке Живојинов је преко сто научних радова и чланство у многим европским друштвима физичара, као и у Њујоршкој академији наука.

Цео свој живот Јованка је посветила науци и студентима који су је, с разлогом, звали студентском мајком.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво