Нико није рекао нећу

Наставак документарног серијала о пилотима МИГ-а 29 бави се судбинама Предрага Милутиновића, Небојше Николића, Драгана Илића, Боре Зораје, Абдула Еметија и Драгана Миленковића. Филм ће бити емитован на Јавном сервису поводом обележавања годишњице НАТО бомбардовања.

То су приче о пилотима који су, иако свесни наше инфериорности и немоћи, кренули у свој судбоносни лет бранећи небо Југославије током бомбардовања 1999. године. Свих 14 МИГ-ова 29, колико их је тада било у нашој авијацији, били су у полуисправном стању, дешавало се да током борбеног лета откаже радар и да пилот тада не може да испали ракету.

Са друге стране, НАТО је користио 600 најсавременијих авиона са дометом ракета који је био дупло већи од наших. Неретко су наши авиони били погођени и пре него што пилот на радару МИГ-а примети непријатељски авион. Без обзира на све, нико од пилота у тој неравноправној и неправедној борби није рекао нећу.

Други део документарног филма "Нико није рекао нећу" бави се судбинама пилота Предрага Милутиновића, Небојше Николића, Драгана Илића, Боре Зораје, Абдула Еметија и Драгана Миленковића.

Пилоти Милутиновић и Николић полетели су прве вечери НАТО бомбардовања. Николић је оборен изнад Титела у борби са 24 НАТО авиона. Милутиновић је полетео са Аеродрома "Поникве" и оборен је изнад планине Јастребац. Боро Зораја је у ваздуху провео 40 минута, што је најдужи лет током НАТО бомбардовања. Пилот Емети успео је да у захват ухвати непријатељски авион и недостајало му је само још неколико секунди да лансира ракету. Миленковић је добио тајни задатак да обори "необориви" извиђачки У2, а Илић је успео да слети са оштећеним авионом.

Први део документарног филма "Нико није рекао нећу" говори о тројици пилота МИГ-а 29 који су бранили небо Југославије током бомбардовања 1999. године. То је прича о Иљи Аризанову, Зорану Радосављевићу и Слободану Перићу. 

Аутор серијала: Слађана Зарић
Редитељ емисије: Петар Станојловић
Директор фотографије: Зоран Синђелић
Монтажер: Марија Богичевић
Новинар: Весна Илић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво