Кина: Замисли незамисливо

Екипа РТС- а посетила је Кину и разговарала са Кинезима свих друштвених слојева, од политичара, власника фабрика, предузетника, преко уметника, професора и студената до мајстора и радника, у седам већих и мањих места широм Кине у намери да сазна како је тако брз препород био могућ, шта су све Кинези морали да ураде, како су се прилагодили и је ли плаћена људска цена тог успеха...

Шта се све променило у њиховим животима, како гледају на невероватан развој њихових градова, како се сналазе у џунглама архитектонских подухвата којима се диви цео свет а које су "израсле на кућама од блата њиховог детињства"?

Бојан Бркић, коаутор документарног филма "Кина- Замисли незамисливо":

"Кина је обележила четири деценије од историјске одлуке да се земља отвори према свету и да почну економске реформе. За само четири деценије, земља која је била заостала аграрна привреда са застарелом технологијом, сиромашним становништвом, много неписмених и хроничном несташицом хране претворила се у другу привреду света у којој студирају милиони а 400 милиона људи је средња класа и по западним стандардима. Кина је сада земља која произведе и прода највише аутомобила на свету, тамо се производи 80 одсто технолошке робе света, Кина је дом 7 од 10 најважнијих технолошких патената на свету, преузима вођство у обновљивим изворима енергије, развоју вештачке интелигенције и робота а недавно је спустила и свемирску сонду на тамну страну Месеца."

Осим приче о реформама, овај специфичан дводелни документарац нуди и преглед историјских догађаја који су обележили раст Кине: "пинг понг дипломатија", долазак америчког председника Ричарда Никсона у Кину и помирење две земље а видећете и кратак омаж оцу кинеских реформи, Денг Сјаопингу- чије се изреке, попут оне да није важно које је боје мачка док год лови мишеве- и данас узимају као основ филозофије кинеских реформи. Сазнаћете све и о храбрим сељацима провинције Анхуи, који су се одупрли колективизацији земље и самоиницијативно почели аграрну реформу...

Бојан Бркић: "Има још занимљивих "сличица"/ детаља, које смо уврстили у емисију зато што су илустративне за спознају модерне Кине: снимили смо пензионере који код куће још увек чувају "Мао блузе" а данас плаћају робу на пијаци мобилним телефонима, спровели смо кратку туру по дому за старе најновијег стандарда- који више личи на луксузно одмаралиште. Дружили смо се са студентима Универзитета у Гванхџоу (који студирају српски језик и културу), затим са виртуелним животињама и ТВ водитељем са вештачком интелигенцијом, испробали вожњу возом који се креће брзином од 420 километара на сат. Посетили смо и застарелу фабрику стакла и порцелана у ценралној Кини, од које су њени бивши радници себи створили нови живот. Видећете и инкубатор у којем анђели гаје једнороге, шопинг центар у којем бивши земљорадник (данашњи капиталиста)- увесељава суграђане вртоглавим акробацијама..."

Аутори: Ненад Љ. Стефановић и Бојан Бркић

Сниматељ: Драган Радосављевић

"Кина- Замисли незамисливо", дводелни документарни филм

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво