Око: Хроника најављене смрти левице

Да ли је природно да лева идеја буде другачија у земаљама које су биле колоније и онима које су биле колонијалне силе? И да ли је зато српска левица ближа јужноамеричкој него европској левици?

Цео свет гледа у трагедију Венецуеле. Након што "мала Венеција" буде коначно сломљена, на јужноамеричком континенту остаће још само две земље са левичарским владама. Али и то је нешто у односу на ништа у Европи или Северној Америци.

И Србија се наравно уклапа у глобални тренд непостојања аутентичне леве опције. Зашто је то тако? И да ли је наша левица ближа европској или јужноамеричкој левици? Да ли је заправо природно да лева идеја буде другачија у земаљама које су биле колоније и онима које су биле колонијалне силе?

Зашто гласови побуне у свету долазе скоро искључиво с десна? И како су заштитници обесправљених данас постали људи попут Салвинија, Ле Пенове, Орбана?

Да ли је проблем европске левице и у томе што им је застава дугиних боја постала битнија од црвеног барјака?

Гости: Владимир Табашевић, писац, и добитник НИН-ове награде за 2018. Годину Ивица Младеновић, социолог, уредник српског издања Ле монд дипломатика Вељко Станић, историчар.

Аутор емисије: Горислав Папић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво