Балкан

Од 28. фебруара, током наредних 13 недеља, на РТС-а гледаћете документарну серију Балкан!Аутор серије је Миодраг Ћертић, познат по запаженом серијалу Арт Трилери из 2017. године.

Овога пута он свој објектив усмерава на феномене нашег полуострва, од самог настанка бренда Балкан, преко вековне традиције кохабитације разних етничких и верских група на малом простору, уз осврте на повремене конфликте, па до актуелних проблема везаних за развој, међусобно разумевање, али и депопулацију и готово вечито мешање великих сила. Екипа серије је снимала у свих 12 балканских земаља, а у потрази за одговорима посетила је и Сједињене Државе, Велику Британију, Француску, Аустрију и Италију.

"Идеја за ову комплексну серију зачела се у мојој глави тачно пре 20 година, када сам се, живећи на западу, свачега наслушао у вези са нама и нашим регионом", каже Ћертић. "Желео сам да свима покажем Балкан у позитивном светлу, онако како га ја видим - без предрасуда и стеретипова, насталих још у време колонијализма, који нас оптерећују све до данашњих дана.

После годину дана проведених на терену, снимајући ову серију, могу да кажем да је Балкан за мене предиван, насељен дивним, толерантним, страсним, гостољубивим светом, талентованим у уметности, музици и науци - један букет опојних мириса, који се понекад сједине и претворе у једну експлозивну смесу. Упркос свему, благо Европе."

У првој епизоди, Ћертић нас води у Солун, град који постоји 2300 година као велики и важан центар на Балкану. "Никад село, увек град", каже у интервјуу градоначелник Солуна, Јанис Бутарис. Аристотел, Александар Македонски, Апостол Павле, краљ Милутин, јеврејски пророк Сабатај Цви, отац модерне Турске, Кемал Ататурк, и северно-македонски премијер Заев, су само део галерије ликова о којима говори ова епизода. Гости емисије, поред градоначелника Бутариса, су историчари Анастасиос Дурос и др Евангелос Хекимоглу.

Будите с нама, у Солуну, на Балкану, у четвртак 28. фебруара.

број коментара 0 Пошаљи коментар