Жртвовање пиона

Названа је "партијом века" и привукла је више пажње од било ког шаховског такмичења до тада и од тада. Светско првенство у шаху, одржано у Рејкавику 1972. године, у коме су учествовали Американац Боби Фишер и Рус, бранилац титуле, Борис Спаски, прерасло је у бојно поље Хладног рата. (Pawn Sacrifice, 2014)

Жртвовање пиона нам показује шта се дешавало иза сцене и допушта нам да завиримо у психу такмичара. Совјетска школа шаха је дуго била на врху и сматрало се да је Спаски непобедив.

Но најмлађи шаховски првак, Фишер освојио је са двадесет година америчко првенство и постигао најбољи резултат у историји. Живео је за шах, али његову генијалност засенила је ексцентрична личност и контроверзни испади.

Филм приказује погоршање Фишеровог менталног стања током лета 1972. године, док његова параноја и манија да одржи концентрацију прелазе границу нормале толико да захтева да се све камере уклоне јер му бука одвраћа пажњу.

Улоге: Тоби Мегвајер, Лијев Шрајбер, Лили Рејб, Питер Сарсгард...

Режија: Едвард Цвик

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво