Златна идеја: Вратити се коренима

У епизоди "Вратити се коренима" серијала Златна идеја упознајемо вас са људима који су се вратили на своју дедовину, на простору Косова и Метохије и започели пословање, али и са онима који су наследили занат, обновили задруге и учествовали у креирању нових простора за коришћење природних ресурса.

У општини Лепосавић упознали смо Стојана Милојевића који је цео живот сањао о повратку на своју дедовину и сакупљању и производњи лековитог биља. Тај сан је остварио уз помоћ и подршку своје породице, супруге и два сина, као и родбине.

Недалеко од Лепосавића налази се и "Рајска бања" на 1,2 километра северозападно од Косовске Митровице, на падинама планине Рогозне, где је изградња новог бањсог комплекса и базена започета је 2015.

У селу Сушице код Хоче производњом малине бави се породица Миленковић од 2011. године, а од 2013. имају и засаде америчке боровнице. Данас све воће прерађују за израду сокова, компота и слатка.

Раде Утвић обновио је земљорадничку задругу "Зубин поток" која је основана пре Другог светског рата. Један период је била припојена Косовској Митровици, а након тога ради самостално од 1. јануара 1987. године. Пројекат земљораничке задруге "Зубин Поток" проглашен је за један од бољих по оценама Европске уније.

Незаобилазна дестинација за одмор лети и зими јесте Шар-планина. Поред лепе природе и чистог ваздуха ту је и чувени шарски сир.

Надица Милосаљевић као дипломирани економиста и државни службеник, постала је чувена и по умећу у производњи шарског сира.

У овој емисији упознаћемо и произвођаче сокова од малине Славишу Павлетовића, али и медара који је осмислио еколошке кошнице Живорада Петковића.

Као добар посао показала се и производња цвећа, коју је развио Александар Илић са својом породицом.

Посебну пажњу завређује и Народна кухиња која која у свом оквиру има и неколико фарми, пекара, млекара и где привређује више породица, али и захваљујући којој опстају многа домаћинства.

Душана Арсића смо упознали у Косовској Каменици. Вратио се у своје село Доње Мочаре, након дугогодишњег рада у инострансту, због љубави према шарпланинцима и природи.

Захваљујемо Канцеларији за Косово и Метохију на подршци.

Уредница серијала: Тамара Јаковљевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво