Милован Ђилас: Дисидент

Осма епизода: Милован Ђилас је први у свету од високих функционера комунистичких партија вратио партијску књижицу. Његова партијска књижица носила је број 4. Али шта је заправо дисидент и да ли је Ђилас био први дисидент? Које услове неко треба да задовољи како би био назван дисидентом?

Ко је у СФРЈ био полудисидент а за кога можемо рећи да је државни дисидент? Да ли су и какви дисиденти Крлежа, Добрица Ћосић, Бранко Ћопић, Александар Ранковић, Марко Никезић, Михајло Михајлов у односу на Милована Ђиласа?

Осма епизода се бави Ђиласовим дисидентством и утицајем његових књига и текстова у свету, на Истоку и на Западу.

Да ли је ЦИА учествовала у писању Нове класе Милована Ђиласа која је широм света штампана у неколико милиона примерака? Како је књига Нова класа доспела у СФРЈ? Како је Че Гевара доживео Нову класу, како Вацлав Хавел а како Адам Михњик?

Учесници: Љубомир Ђукић дипломата и публициста, Срђан Цветковић, историчар, Београд, Иво Голдштајн, Милан Ристовић, историчар, Веселин Павлићевић, публициста, Подгорица, Матија Бећковић, Томаж Ивешић, историчар, Љубљана, Микоња Кнежевић, филозоф и теолог, Београд, Даниел Ивин, историчар, Загреб, Александар Милетић, историчар, Београд, Твртко Јаковина, историчар, Загреб, Александар Илич, преводилац и дипломата, Вељко Станић, историчар, Београд, Париз, Мате Мештровић, историчар, САД, Загреб, Ратко Божовић, Небојша Дамјановић, Београд, Брано Мандић, књижевник, Подгорица, Рајко Даниловић, адвокат, политички социолог, Београд.

Аутор: Ненад Милошевић

Монтажа и музика: Бојан Перишић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво