Квадратура круга: Ислам Грчки

Ислам Грчки, до 18.века носио је назив "Сед Ислам", био је последњи бедем ислама и најзападнија тачка Османског царства али и место одакле је у своје ратне походе против Османлија, одлазио Стојан Јанковић, један од вођа ускока у Далмацији.

У Исламу Грчком и данас стоји кула Стојана Јанковића коју је, као и племићку титулу, добио од Млечана, за своје заслуге у борби против Турака.

У тој кули чува се део историје овог места али и сећање на писца Симу Матавуља који је био учитељ у Исламу Грчком, као и на писца Владана Десницу, који је у њој стварао и чијој породици је у наслеђе кула припала.

Ислам Грчки је пре рата био највеће село у општини Бенковац и у њему је живело око 1500 Срба. После рата у њега се вратило мање од сто људи.

Пре акције "Олуја", у Исламу Грчком сви су живели од пољопривреде, од производње и продаје воћа и поврћа које је оданде стизало до свих већих пијаца у Хрватској.

Ислам Грчки има најплоднију земљу у Далмацијиn и пре рата хектар земље је достизао невероватне цифре од 50.000 до 100 хиљада марака.

Како и од чега живе они који су се вратили у Ислам Грчки и какву будућност има ово село, сазнаћете у новом издању емисије "Квадратура круга" у суботу 08. јуна од 18.30 на РТС.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво