С Тамаром у акцији

Овог петка подсетићемо се акције помоћи која је спроведена током пете сезоне серијала, у Великој Плани.

Након Севера Косова, одакле је у марту 2016. стартовао серијал и хуманитарни пројекат "С Тамаром у акцији", четири наредне ТВ сезоне емисија биле су посвећене акцијама помоћи породицама у јужној и источној Србији. Шеста сезона реализована је на територији западне Србије од јесени прошле године, а акције се настављају на тој територији и током седмог циклуса серијала (од марта 2019).

Тамара Грујић и њени тимови мајстора и продукције наставиће да, осим реновирања стамбеног простора, приказују и дочаравају (у друштву оних којима помажу)- знаменитости, манифестације, традицију и лепоте крајева Србије у којима остварују акције. Такође, у свакој сезони, осим помоћи породицама- спроводе и по једну акцију помоћи угроженим/рањивим друштвеним групама наших сународника.

Акција помоћи породици Павковић (Велико Орашје, општина Велика Плана)

Ивана (30) и Милорад (39) Павковић су заједно десет година и воле се као првог дана. Захваљујући тој великој љубави, достојанствено и храбро се боре са недаћама које су их задесиле.

Милорад је имао изузетно тешко детињство, оставила га је мајка. И Ивану је такође мајка напустила, када се преудала. Ивана је превремено родила прво дете, Анђелију (7) у седмом месецу трудноће, имала је само 700 грама. Девојчица има развојне смење и здравствене проблеме са кичмом и срцем. И сина Новака (4) Ивана је такође превремено родила али је он здраво дете.

Сву пажњу и љубав родитељи су усмерили на одгајање и васпитавање деце. Милорад је грађевинац, помагао је у свакој кући у селу, све док га је здравље служило. Сада болује од тежег облика дискус херније, чека операцију и нажалост не може да ради као раније...

Породица Павковић из Великог Орашја живи од социјалне помоћи и дечијег додатка. Кућа у којој живе, коју је Милорад наследио, била је без купатила- почео је да га зида, али није завршио. Додатне приходе породици омогућава гајење животиња. Имају расне кокошке, две козе и чак осамдесет голубова високолетача. Они су и Милорадова велика страст, хоби а освајао је и многе награде.

У најхладнијој седмици ове године, у сред леденог таласа у марту- Тамара, њени мајстори и комшије удружено су се борили да успеју у намери да помогну Павковићима. Домаћице из села су кувале чајеве и кафу, месиле колаче а комшије су са неколико приватника и општином Велика Плана обезбедиле све што је било потребно да Тамариним мајсторима олакшају посао.

Екипу емисије нарочито је обрадовала посета Ненада Гладовића- "Лепог Брке" који је заштитно лице РТС- ове емисије "Гастрономад"! Мајсторима је скувао дивну чорбу, која их је итекако окрепила по снежном и хладном ударничком радном дану. У тако срдачној и атмосфери, направљене су и септичка јама и канализација, уведен водовод, направљени су олуци и потпуно промењен ентеријер куће.

Тамара је са породицом обишла чувене манастире Копорин и Покајницу, посетила аматерско позориште "Масука" у Великој Плани, открила како су се градиле чувене цркве- брвнаре (које су у време Турака могле да се селе из села у село). Сазанаћемо и зашто у Лозовик долазе астронаути из Русије, које је најхуманије село у Србији а видећете и најпознатије винарије у овом крају источне Србије.

Емисија пуна сјајних авантура, на програму је у петак, 18. јануара у 21 час.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво