Културни дневник

Најновија археолошка истраживања на Новом Брду, којима је руководио археолог др Марко Поповић, научно су доказала да је новобрдска тврђава оригинална грађевина коју је подигао српски владар, а пет деценија раније доказано је да је новобрдска катедрала заправо православна црква подинута у 14.веку.

Два су повода за објављивање монографије "Црква Светог Николе - катедрала Новог Брда" аутора Марка Поповића и Игора Бијелића, у издању Републичког завода за заштиту споменика културе. Тим поводом гост Културног дневника је др Марко Поповић.

У Културном дневнику представљамо нову збирку прича "Венац за оца" књижевнице Весне Капор и аудио књигу "Шекспир и сонети" проф. Јелисавете Милојевић и глумца Хаџи Ненада Маричића.

Поводом реконструкције иконостаса Николајевске цркве у Земуну, која се обавља савременим технологијама, за Културни дневник говоре стручњаци конзерватори и научници из Института Винча.

Југословенска кинотека филмом "Мирис пољског цвећа" Срђана Карановића, заокружиће дигиталну рестаурацију класика у овој години. О значају овог пројекта критички осврт даје Сандра Перовић.

У прилогу из света представљамо нову Народну библиотеку Либана која је, након 4 деценије, отворена у Бејруту. 

Сваке вечери, од понедељка до петка, на Првом програм, после Дневника у 23, емитује се Културни дневник, а репризира сутрадан, на Првом програму, у 12.30. Емисија је пресек најзначајнијих вести из уметности, културе, али и поп-културе, дизајна, нових технологија... Новинари, дописници, сарадници РТС-а јављају је свакодневно са места најважнијих и најзанимљивијих догађаја. Културни дневник реафирмише професију критичара. Гости Културног дневника су водеће личности из света културе и уметности.

Уредник: Светлана Илић

Реализатори: Маја Мандић, Сања Реџић

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Културни дневник Културни дневник

Autor:
РТС

Сваке вечери од понедељка до петка, на Првом програму РТС-а, после Дневника у 23. Обиље информација, извештаји, и анализа критичара. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво