Теслин народ 5, Обрад Кесић

Обрад Кесић, лобиста, активиста, данашњи представник Републике Српске у Вашингтону. Искрена прича о одрастању једног дечака из Чикага и његовог трагања за својим местом у друштву САД. Обрад Кесић доноси нам из личног угла како је изгледао живот једног Србина из скромне имигрантске породице који је имао циљ да стигне до Вашингтона и Беле Куће.

Серијал представља несвакидашње путовање кроз прошлост и садашњост једног народа, од искрцавања првог Србина на америчко тло пре више од 200 година до данашњих дана. 

Кроз приче истакнутих Срба поред Николе Тесле и Михајла Пупина, упознаћете и троструког добитника Пулицерове награде Волта Богданића, Гордану Вуњак Новаковић, једину жену члана Њујоршке Академије наука, српске инжењере творце Аполо програма, легендарне Оскаровце Карла Малдена, Стива Тешића, Питера Богдановића и многе друге чије је име уткано у историју.

У филму се може чути прича о првом Србину у Америци Џорџу Фишеру (Ђорђу Шагићу) кога су спасили рибари по којима је назван, а чије име се налази у Ливингстоновој књизи "100 знаменитих Американаца", али и занимљивости попут оне да је чувена Dži Aj Džo играчка направљена по узору на једног српског хероја Михајла Пејића.

Сви ови људи оставили су трага градећи не само Сједињене Америчке Државе где су делом живели и радили, већ су своја имена уградили у историју Србије. Прича о њима није само прича о њиховом успеху, то је и прича о целом нашем народу и његовим потенцијалима која надраста локалне или националне оквире.

Теслин народ рађен је у продукцији Оптимистиц филма и РТС-а, на иницијативу Tesla Science Foundation из Филаделфије, а серијал су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Амбасада САД у Београду и Савет за креативне индустрије председнице Владе Ане Брнабић.

Редитељ и продуцент је Жељко Мирковић, а у улози Николе Тесле је Џек Димић.

У серијалу се појављује преко 70 истакнутих Срба који су својим радом и дистигнућима обележили Сједињене Америчке Државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво