Блага Косова и Метохије: Велика Хоча

Велика или Голема Хоча, чије се име први пут спомиње још у списима из XII века, са својих 13 цркава из средњег века, са изузетним примерима архитектуре из XIX. века, са традицијом виноградарства из римског доба, представља амбијенталну средину изузетних културно историјских вредности.

Велика Хоча се у српским историјским изворима први пут помиње 1198. у оснивачкој повељи манастира Хиландара. Оснивајући манастир, велики Жупан Стефан Немања је поклонио Хиландару метох у који су ушли Велика, тада Горња и Доња Хоча, и још осам села у непосредној околини. То не значи да у Великој Хочи нису своје метохе имали и остали манастири, Девич, манастир Марка Коришког, неки други... средњевековни пронијари, па касније богати Призренци, али је дечански метох оно по чему се препознаје Велика Хоча данас.

Дечанска виница се истиче међу осталим сеоским виницама јер је свој процват доживела у време цара Душана, када је из ње виноводима текло вино до његовог двора у Призрену. И данас се у њој произведе до 70 хиљада литара вина годишње.

Познати банкар и народни посланик између два светска рата Хаџи Љуба Патрногић је имао свој конак, виницу и винограде у овом селу.

У емисији говоре:

становници Велике Хоче и околине
свештеници и монаси СПЦ
етнолог др Мирјана Ђекић
историчар Александар Гуџић
историчар уметности Дејан Радовановић
етномузиколог др Мирјана Закић
лингвиста проф. др Радивоје Младеновић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво