Милован Ђилас: Ђилас и они

Прва од десет епизода серије Милован Ђилас бави се феноменом заборава и потискивања личности и дела Милована Ђиласа из колективног сећања. О Ђиласу говоре његови пријатељи и познаници као и историчари. Неки од саговорника сведеоче да нису веровали да је он заиста потојао односно да постоји.

Прва, уводна епизода је замишљена као експозиција и најава наредних које се баве фазама у Ђиласовом животу и контроверзама око дела и личности М. Ђиласа. Учесници говоре о првом сусрету са Ђиласом и својим утисцима.

У серији су коришћени архивски материјали РТС-а и материјали, фотографије, факсимили докумената и др. из личне архиве Милована и Алексе Ђиласа, Матије Бећковића и других.

Учесници: Матија Бећковић, Вида Огњеновић, Небојша Дамјановић, историчар (Ђиласов рођак), Никола Баровић, адвокат (син Јована Баровића, адвоката који је бранио Ђиласа), Милан Ристовић, историчар, Бећир Вуковић, књижевник, Црна Гора, из села из којег потиче и Ђилас, Иво Голдштајн, историчар и дипломата, Загреб, Мате Мештровић, историчар, САД, Загреб, познаник Ђиласов, Брано Мандић, књижевник, Подгорица, Ратко Божовић, социолог.

Аутор: Ненад Милошевић

Монтажа и музика: Бојан Перишић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво