Стварање Краљевине СХС

Документарни филм о стварању Краљевине СХС даје приказ догађаја који су довели до формирања нове државе, Краљевства Срба Хрвата и Словенаца, како се та држава на самом почетку звала. О историјском процесу, чињеницама и догађајима који су предходили формирању краљевине говоре еминентни историчари са простора Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије.

Документарни филм Стварање Краљевине је и својеврсна компаративна анализа историографија земаља у региону који су у протеклих 100 година имали врло бурну заједничку историју: од стварања заједничких држава до међусобних сукоба и рекло би се тако у круг. Да ли на објективан начин можемо да сагледамо чињенице из прошлости? Да ли о историјским догађајима можемо да говоримо без освртања на дневно политичке догађаје? Да ли уопште о заједничкој прошлости можемо да причамо?

У 120 минута документарног филма презентер Миодраг Крстовић у разговору са историчарима покушава да донесе одговоре не питања шта су те 1918. године желели Словенци, зашта су се одлучили Хрвати и зашто су Срби прихватили Југославију а не проширену Србију? Где су границе Краљевине Србије које су јој нуђене од стране сила Антанте 1915. или пак од стране америчког председника Вудру Вилсона 1918 године ? Да ли у причи о стварању Југославије ми говоримо о искреном југословенству, како су то бројне генерацијама годинама училе, или причамо о користи и интересу који је тада са различитих страна постојао.

Документарни филм "Стварање Краљевине СХС" сниман је у Бечу, Љубљани, Марибору, Загребу, Сплиту, Подгорици, Сарајеву, Бањалуци, Новом Саду, Руми, Нишу и Београду.

Аутор филма је Слађана Зарић која је после документарних филмова "Србија у Великом рату", "Срби на Крфу", "Милунка Савић хероина Великог рата" и "Заборављени адмирал Ернест Трубриџ" гледаоцима доноси још једну причу у вези са Првим светским ратом .

Стручни консултанти су др Љубодраг Димић, др Мира Радојевић и др Александар Животић са Филозофског факултета у Београду. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво